TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 03. 12. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

sovicka12345

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3393
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 136831.30 km
Kolo: 66657.70 km
Cvičení: 5696 h 21 min

Přátelé

sovicka12345

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

kuskus,jáhly,pohanka ...

24. 05. 2012

Ahojky všichni :))
Potřebovala bych poradit....Chci trochu víc zpestřit náš jídelníček a přidat k němu kuskus,jáhly,pohanku apod.v JTCJ z toho vařívají i na NETu je plno receptů,ale máte někdo nějaký osvědčený,zdravý,ale dobrý recept?
 Když byl starší syn asi 3letý,chtěla jsem vyzkoušet jáhlovou kaši,uvařila jsem ji,přidala do ni med(jenže ten byl nějaký tmavý-včelař říkal,že prý jsou do něj přidány nějaké zdravé bylinky,ale to se nedalo,smrděl na sto honů :DDD)a jaký byl výsledek? NEŽRAL TO ANI PES!!!!!
Doufám,že s vašimi recepty se mi bude dařit lépe :)))))
Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

06. 06. 2012 09:37
děkuji všem za cenné rady :)
25. 05. 2012 10:26
Jáhly a pohanku zatím nemám odzkoušenou, ale velmi rádi jíme kuskus nebo bulgur se zeleninou, doplněné sýry masem nebo šmakounem jak hlavní jídlo sebou do práce nebo studenou večeři. Do uvařeného bulguru nebo spařeného kuskusu (ten se dá ještě trochu orestovat na oleji) přídávám citronovou šťávu, nasekanou petrželku, nakrájená rajčátka, olivy, sušená rajčata, kyselou nebo syrovou okurku, jakoukoli papriku, pórek, jarní cibulku, prostě co je doma. Doplním buď nudličkami kuřecího masa nebo sýrem (balkán nebo tvrdý sýr), může být i vejce. Dá se okořenit čerstvými bylinkami nebo nějakou třeba provensálskou směsí. Bulgur je hrubší konzistence a trochu tvrdší, ale má velmi dobrou chuť, tam přidávám občas i kari a kromě zeleniny i sušené ovoce - meruňky nebo rozinky, dá se přihodit i pár ořechových jader. Každému to samozřejmě nemusí chutnat, ale my to jíme poměrně často a rádi.
25. 05. 2012 08:55
Já dělám pohanku na sladko se švestkami nebo naslano jako "falešný" prejt. Pohanku opražím na pánvi na sucho, zalijeme dvojnasobným množstvím vody a vaříme pod poklicí na mírném ohni 10 minut. Na oleji osmažím drobně nakrájenou cibulku (čím víc tím líp) přidám prolisovaný česnek, majoránku, nové koření, špetku bazalky, pepř, sůl.Promícháme s pohankou vložíme do zapékací mísy a přelejeme vajíčkem.Chvíli zapékáme do zlatava. Podáváme s kysaným zelím nebo Jako přílohu k masu.
25. 05. 2012 07:16
Ahoj,tak s těmi to ingrediencemi se i já teprve seznamuju.Kuskus jsem dělala jen jednou a tak jsem samozřejmě neodhadla množství vody.Ale nakonec jsem je snědla :-) Takže budu ráda i já ta rady a hlavně díky za Tvůj blog.
24. 05. 2012 23:03
dala jsem si v restauraci zapečenou pohanku s masem. V zapékací misce byla uvařená pohanka, na ní medajlonky z vepřové panenky a nahoře zapečený uzený sýr,k tomu miska čerstvé zeleniny. Bylo to božské, přitom jednoduché, dá se to uvařit doma, ale asi bych si dala 20% eidam na zepečení...
24. 05. 2012 22:52
Kuskus je výborný i nasladko - kuskus zalít horkou vodou z konvice, nechat pět minut odstát. Přidat nastrouhané nebo nakrájené jablko, bílý jogurt nebo zakysanou smetanu a skořici. Možno přisladit medem. Dá se to připravit v rychlosti i v práci čerstvé.
24. 05. 2012 20:37
Pohanku dělám zapečenou (pohanka, nastrouhaná jablka - těch víc, aby to nebylo suché, rozinky, sušené švestky, navrch vrstva z bílků, skořice).

Kuskus dělám se zeleninou jako salát nebo jenom jako přílohu, třeba k rybě.

S jáhly zkušenosti nemám, zatím jsem si je jenom koupila, ale nic jsem z nich nedělala, takže jsem ráda za tvůj blog, taky sem nakouknu pro inspiraci :-)
24. 05. 2012 15:43
http://www.stobklub.cz/recept/85/
24. 05. 2012 15:41
http://www.stobklub.cz/fotogalerie/Tanein/2367/

Myslím, že tu mám i pár receptů z uvedených ingrediencí :)

Kuskus a jáhly se staly prakticky pevnou součástí našeho jídelníčku - používám je zejména na slano , jako náhradu rýže :)
24. 05. 2012 15:29
Všecko to používám docela často. Kuskus je výborný jako příloha, jen je třeba nepřevařit, spíš jen spařit a nechat odstát. Pohanka taktéž - nevaří se. Taky příloha, má dost specifickou chuť, dobrá je se zeleninou. A jáhly dělám jen jako kaši, je třeba je spařit, aby nebyly hořké.
24. 05. 2012 15:27
já jáhly všude tam, kde bys dala rýži.....takže jáhlota, do plněných paprik s masem, jako přílohu...pozor, opravdu je musíš spařit, stačí v cedníku pod horkou vodou tekoucí, proplachuju je ale několikrát...jahlový makovec ...spařené jáhly do hrnce jako 1.vrstvu, 2.vrstva jemně pokrájené fíky ( asi by šlo i jiné ovoce), 3.vrstva mák ...jedno jestli mletý nebo celý, zaleješ celé vodou, těsně nad mák a dáš vařit na mírný oheň...nemíchat před vařením, sladké by se dole připeklo.....po uvaření odstavíš, promícháš....recept mám úplně nový z víkendového semináře tradiční čínské medicíny - dietetiky, ale prý je to vynikající........kuskus mám nejraději do mletého, dělám takový mišmaš se zeleninou a protlakem a nakonec přisypu suchý kuskus a nechám jídlo dojít, změkne za chviličku a je to moc dobrý ...pohanku moc nemusím, to si kupuji jen ty nominy kaše
24. 05. 2012 15:12
Kuskus - kousek bujonu, jen zalít horkou vodou a nechat "nacucat". Výborná příloha.

Pohanka - dělám z ní "rizoto", s čím chceš. Nebo místo zásmažky do polévky.

Jáhly - holky psaly o sladké kaši. Já zkušenost nemám, ale už jsem si je taky koupila.
24. 05. 2012 15:08
TTak já asi neporadím nic originálního. Dělám jak z jahel tak pohanky právě ty kaše. Jen třeba jahly je potřeba nejdřív sparit ať nejsou hořké a taky se mi osvědčilo varit jahly a pohanku nejdřív ve vodě a mlíko přidat až nakonec. A úplně nejlepší jsou obyčejné - jen povarene v mlíko s troškou cukru a s čerstvým ovocem, popř. ještě na chviličku zapect. A med radeji "nechuceny", to už jsem taky zažila. ;-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři